Aceste păsări otrăvitoare sunt “înarmate” cu una dintre cele mai puternice neurotoxine din lume

de: Ozana Mazilu
04 04. 2023

Două specii din Noua Guinee sunt primele păsări otrăvitoare identificate în peste 20 de ani.

Două noi specii de păsări otrăvitoare au fost descoperite în timpul unei expediții în pădurea tropicală din Noua Guinee. Oamenii de știință au descoperit specia în cea mai recentă aventură a lor în regiune, adunând mostre de la păsări otrăvitoare care împachetează suficientă neurotoxină în pene pentru a-ți face ochii lăcrimați ca și cum ai toca o ceapă.

Pachycephala schlegelii

Cele mai recente specii care s-au alăturat listei de păsări otrăvitoare includ Pachycephala schlegelii și Aleadryas rufinucha. Sunt comune în această parte a lumii, dar abia acum s-au descoperit că sunt otrăvitoare.

Aleadryas rufinucha

Au trecut mai bine de două decenii de când a fost descoperită o nouă pasăre otrăvitoare, iar acum sunt două.

Păsările otrăvitoare sunt periculoase

Păsările au toxina Batrachotoxin, care provine din greacă pentru broască (Batrachos). Fiind una dintre cele mai puternice neurotoxine cunoscute de știință, a fost numită după broaștele otrăvitoare în care a fost descoperită pentru prima dată, dar, evident, se găsește și la speciile non-amfibiene.

Se crede că păsările primesc toxina prin dieta lor, consumând alimente toxice și apoi transformând-o într-o otravă care este încorporată în țesuturile lor.

Concentrațiile mari de batrachotoxină pot fi fatale pentru oameni, deoarece declanșează convulsii violente și, în cele din urmă, moartea, provocând blocarea canalelor de sodiu din mușchii scheletici într-o poziție deschisă. Există destule pe pielea broaștelor otrăvitoare pentru a experimenta aceste simptome severe, dar penele păsărilor sunt echipate cu doze mai mici.

Potrivit localnicilor, mâncarea cărnii păsărilor arde ca chili. Acest lucru ar putea indica faptul că păsările s-au adaptat pentru a deveni neatrăgătoare pentru prădători, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma asta.

Având mai multe specii de păsări otrăvitoare de la care să învețe, cercetătorii au mai mult de lucru pentru a afla cum și de ce își folosesc neurotoxinele, dar munca manuală implicată poate fi puțin dificilă.